Kitaplıklar, sadece kitapların düzenli şekilde sıralanmasını sağlamıyorlar. Ev dekorasyonunda mobilya gruplarının bir tamamlayıcısı görevi de görüyorlar. Birbirinden farklı tasarımlara sahip kitaplıklarla hem ihtiyacınızı karşılar hem de yaşam alanınızın havasını değiştirebilirsiniz.

 

Kitaplık Ölçüleri

Kitaplıkların standart bir ölçüsü bulunmuyor. Kullanılacak alana ve kitap sayısına göre kitaplık ölçüleri değişiyor. Küçük bir oda için kitaplık 3 raflı ve120-210 cm arasında olabilir. Daha geniş alanlar için duvardan duvara ve tavana kadar geniş bir ölçüye de sahip olabilir.

 

Dekorasyon ürünü olarak da kullanıldıklarından kitaplık raf ölçüleri 20 cm ile 35 cm arasında değişebiliyor. Kitaplık raflarının esneme yapmaması için raf uzunluğunun azami 100 cm, kalınlığının 25 mm olmasına dikkat etmelisiniz.

 

Kitaplık Nasıl Yapılır?

Evinizdeki dolap kapağı, fazla  tahtalar veya paletten ahşap kitaplık yapabilirsiniz. Kitaplık yapmak için fazla malzemeye ve usta marangoz olmaya gerek yoktur. Evinizde kullanacağınız malzeme bulunmuyorsa yapı marketlerden, marangozdan tahta, raflar  için ikinci el palet alabilirsiniz.

 

Kullanacağınız alana göre kitaplık ölçülerini önceden belirleyin. Kitaplık ayakları için5x5 cm ebadında 4 çıta ayarlayın. Rafları yerleştirmek ve çıtaları birbirine bağlamak için ara çıtalar kesin. Kaç adet raf oluşturacaksanız iki katı 25-30 cm uzunluğunda çıta kesin. İki uzun çıtayı birbirlerine paralel şekilde masaya/yere uzatın. Raf aralıklarını 36-40 cm arasında ayarlayarak uzun çıtalar arasına kısa çıtaları monteleyin. Montelerken çıta aralarına tutkal sürmeyi unutmayın.

 

Rafları tek parça tahtadan yapabileceğiniz gibi, paletten sökerek de yapabilirsiniz. Kitaplığın arka tarafını suntalam ile kapatabilir veya arka taraflara çapraz ince çıtalar çakabilirsiniz. Kitaplığınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız sadece vernik sürebilir veya istediğiniz renge boyayabilirsiniz.

 

Kitaplık Süsleme Fikirleri

Modern yaşam alanlarında new trend olarak kitaplıklar sıradanlıktan kurtuluyor. Kitaplığınızı odanızın estetik ve şık bir dekorasyon aracına çevirebilirsiniz. Kitaplığınızı etkin bir dekorasyon aracı olarak kullanabilmeniz için kitaplık düzeni ve süsleme fikirlerini şöyle sıralayabiliriz;

 

1- Kitaplarınızı simetrik ve düzenli şekilde raflara yerleştirin. Kitapları boylarına göre dizebilir veya dalgalı şekilde yerleştirebilirsiniz. Kitaplarda renk fazlalığı çoksa, gözleri yormamak için her rafa aynı renkli kitapları dizebilirsiniz.

 

2- Evinizdeki küçük aksesuarları kitaplığınızda değerlendirebilirsiniz. Biblo, küçük resim çerçeveleri, vazo, saksı, oyuncak gibi aksesuarları dekor olarak kullanabilirsiniz. Aksesuarları fazla kullanarak kitaplığınızda görüntü kirliliği oluşturmayın. 

 

3- Kitaplığınızı ışıklandırabilirsiniz. Raf altlarına spot yerleştirebilirsiniz. Üst tarafa minyatür abajurlar ekleyebilirsiniz. Rafların önüne veya yanlara led şerit yapıştırabilirsiniz.

 

4- Kitaplığınızı çiçeklerle canlı hale getirebilirsiniz. Üst rafa sarmaşık yerleştirip, alta doğru yanlardan uzatabilirsiniz. Raflara kaktüs gibi küçük saksılar yerleştirip, dayanak olarak kullanabilirsiniz.

 

 

 

Kitaplık Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Kullanım amacınıza,  kitaplarınızın sayısına göre kitaplığınızın ölçülerini ayarlayabilirsiniz. Yükseklik ve genişliği ihtiyacınıza göre belirleyebilirsiniz. İdeal ve kullanışlı bir kitaplığın yüksekliği 210, genişliği 120, derinliği 30 cm olarak kabul ediliyor. Raflar uzun vadede esneme yapmaması, çirkin görüntü sergilememesi için uzunlukları en fazla 1 metre olmalıdır.

 

Kitaplık Harfleriyle Kelimeler

Bir kelime bir işlem yarışma programı bir dönem izleyicilere verilen harflerden yeni kelimeler bulma alışkanlığı kazandırdı. Meraklıları için K-İ-T-A-P-L-I-K harfleriyle yeni kelimeleri şöyle sayabiliriz;

 

1-) 8 harfli kelimeler; kitaplık

2-) 6 harfli kelimeler; kaplık, paklık, taklip

3-) 5 harfli kelimeler; aklık, altık, aplik, ıtlak, iptal, kalık, kalıp, kalıt, kapik, kaplı, katık, katil, katip, katkı, katlı, kıpti, kıtal, kikla, kitap, patik, plati, takip, talik, talip

4-) 4 harfli kelimeler; akıl, akik, akil, akit, aklı, akli, alık, altı, atık, atıl, atik, atkı, atlı,ikta, ipka, itap, kail, kalp, kapı, katı, kati, kıta, klik, klip, laik, lika, pakt, pati, plak, takı, tali, talk, tapı, tapi, tıpa

5-) 3 harfli kelimeler; ait, akı, ali, alp, alt, ati, ika, ila, ilk, ita, kak, kal, kap, kat, kıl, kıt, kik, kit, lak, lap, pak, pal, pat, pıt, pik, pil, tak, tal, tık, tıp,tik, tip

6-) 2 harfli kelimeler; ak, al, at, il, ip, it, ki, la, ta, ti

 

Kitaplık Plan Çizimi

İnternet sitelerinde ve mobilya mağazalarında kitaplıklar demonte vaziyette satılıyor. Kutunun içinde kitaplığın nasıl kurulacağını gösteren bir plan bulunuyor. Plana bakarak kitaplığınızı kurabilirsiniz.

 

Komplike veya sade bir kitaplık yapmak isteyenler için özel programlar bulunuyor. Autocad gibi çizim programlarına kitaplığın ölçülerini girerek çizimini oluşturabilirsiniz.

 

Kitaplıklar ofis ve evlerde önemli dekor parçalarındandır. Standart bir ölçüleri bulunmuyor. Kullanacağınız alana göre farklı ölçülerde özel olarak yaptırabilirsiniz. İsterseniz kitaplığınızı kendiniz yapabilirsiniz.

 

Bu yazımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basıp, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru veya önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.